Hagyományok Portája - civil bejárás


Kazár lakói, önkormányzati képviselői és a településen működő civil szervezetek tagjai december 6-án megtekintették a falu legújabb látványosságát, a Hagyományok Portáját.

A jellegzetes palóc porta kulturális- és gasztroközpontként funkcionál majd, és ezzel hozzájárul Kazár és a térség turisztikai kínálatának bővítéséhez. Kialakítása a kazári Kulturális és Környezeti Értékvédő Egyesület sikeres pályázatának köszönhető, a szervezet közel 50 millió Ft támogatást nyert az elképzelés megvalósítására az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyének "vidéki örökség megőrzése" jogcímére benyújtott kérelmével.

A helyi védelem alatt álló parasztház külső-belső felújítása és korszerűsítése, valamint új funkcióknak megfelelő átalakítása június elején kezdődött. Az eredeti stílusjegyek megőrzése érdekében a homlokzaton nagy átalakításokat nem végeztek, a legfontosabb cél a két épületszárny egységessé tétele volt. Az épületet - az előírásoknak megfelelően - akadálymentesítették. Mivel a porta elsősorban hagyományőrző és helytörténeti előadásoknak, kézműves foglalkozásoknak ad majd otthont, tárgyaló helyiséget, ahhoz kapcsolódó vizesblokkot, kézműves szobákat és kézműves raktárhelyiségeket alakítottak ki. A gasztronómiai bemutatókat az udvaron felállított négy kemence szolgálja majd. A kivitelező cég november közepére minden munkával elkészült.

A műszaki átadás már megtörtént, jelenleg a használatbavételi eljárás van folyamatban.

vissza a hírekhez


Amennyiben ön egyetért egyesületünk célkitűzéseivel, elégedett a munkánkkal és támogatni kívánja programjainkat, kérjük ajánlja fel személyi jövedelemadójának 1%-át a
KULTURÁLIS és KÖRNYEZETI ÉRTÉKVÉDŐ EGYESÜLET javára.
ADÓSZÁMUNK: 18641080-1-12