Hagyományok Portája - megtörtént a műszaki átadás


Elkészült a Hagyományok Portája Kazáron. A hagyományőrzésben jeleskedő település legújabb látványosságának célja a palóc népi, kulturális, kézműves és gasztronómiai hagyományok megőrzése és bemutatása. Megvalósítására 46.222.493 Ft támogatást nyert a kazári Kulturális és Környezeti Értékvédő Egyesület az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyének "vidéki örökség megőrzése" jogcímére benyújtott kérelmével.

A helyi védelem alatt álló parasztház külső-belső felújítása és korszerűsítése, valamint új funkcióknak megfelelő átalakítása június elején kezdődött. A kivitelező cég kb. 5 hónap alatt szinte minden munkával elkészült.

Az eredeti stílusjegyek megőrzése érdekében a homlokzaton nagy átalakításokat nem végeztek, a legfontosabb cél a két épületszárny egységessé tétele volt. Az épületet - az előírásoknak megfelelően - akadálymentesítették, és vagyonvédelmi rendszert építettek ki. Mivel a porta elsősorban hagyományőrző és helytörténeti előadásoknak, kézműves foglalkozásoknak ad majd otthont, tárgyaló helyiséget, ahhoz kapcsolódó vizesblokkot, kézműves szobákat és kézműves raktárhelyiségeket alakítottak ki. A gasztronómiai bemutatókat az udvaron felállított négy kemence szolgálja majd. A műszaki átadásra november 19-én került sor.

A nyertes szervezet tervei szerint december elején már az érdeklődők, a település lakói, önkormányzati képviselői és a Kazáron működő civil szervezetek tagjai is megtekinthetik a beruházás eredményét.

vissza a hírekhez


Amennyiben ön egyetért egyesületünk célkitűzéseivel, elégedett a munkánkkal és támogatni kívánja programjainkat, kérjük ajánlja fel személyi jövedelemadójának 1%-át a
KULTURÁLIS és KÖRNYEZETI ÉRTÉKVÉDŐ EGYESÜLET javára.
ADÓSZÁMUNK: 18641080-1-12