Hagyományok Portája - elkezdték a kemencék beépítését


Épül és szépül a Hagyományok Portája Kazáron, sőt már a kemencék beépítését is elkezdték. A beruházás keretében ugyanis olyan portát alakítanak ki a településen, amelynek egyik célja a térség jellegzetes ízeinek, gasztronómiai hagyományainak bemutatása, ezért az udvarban négy kemencét is elhelyeznek.

Az egyedülálló elképzelés megvalósítására az ÚMPV III. tengelyének "vidéki örökség megőrzése" jogcímére benyújtott pályázatával 46.222.493 Ft támogatást nyert a kazári Kulturális és Környezeti Értékvédő Egyesület.

Az 1900-as években épített épület a felújítás és átalakítás után a palóc hagyományok bemutatása mellett rendezvények és programok befogadására is alkalmas lesz, így a porta új közösségi helyként hozzájárul a kazári lakosok életminőségének javulásához, az identitástudat erősödéséhez, az élhető és egységes képet nyújtó település kialakításához. A jellegzetes palóc porta kulturális- és gasztroközpontként funkcionál majd, és ezzel hozzájárul Kazár és a térség turisztikai kínálatának bővítéséhez.

Az építési munkálatok célja a két épületszárny egységessé tétele. Jelenleg a tervezett programokhoz (hagyományőrző és helytörténeti előadások, kézműves foglalkozások, termékbemutatók, kóstolók) szükséges infrastruktúra kiépítését végzi a kivitelző cég.

A nyertes szervezet, a Kulturális és Környezeti Értékvédő Egyesület tagjai folyamatosan figyelemmel kísérik a munkát, s véleményük szerint a terveknek megfelelően december elején felavathatják a Hagyományok Portáját.

vissza a hírekhez


Amennyiben ön egyetért egyesületünk célkitűzéseivel, elégedett a munkánkkal és támogatni kívánja programjainkat, kérjük ajánlja fel személyi jövedelemadójának 1%-át a
KULTURÁLIS és KÖRNYEZETI ÉRTÉKVÉDŐ EGYESÜLET javára.
ADÓSZÁMUNK: 18641080-1-12