Hagyományok Portája - ütemterv szerint halad a projekt megvalósítása


A terveknek megfelelően halad Kazáron a Hagyományok Portájának építése. A kivitelező cég június elején kezdte el a település egyik helyi védettség alatt álló épületének felújítását és átalakítását. A beruházás megvalósítására a kazári Kulturális és Környezeti Értékvédő Egyesület közel 47 millió Ft támogatást nyert az ÚMPV III. tengelyének "vidéki örökség megőrzése" jogcímére benyújtott pályázatával.

A projekt célja a palóc népi, kulturális, kézműves és gasztronómiai hagyományok felelevenítése. A turisztikai attrakciók számának és színvonalának növelésével támogatja a helyi értékek magasabb szintű hasznosítását, hozzájárul a helyi közösségek megerősödéséhez és a helyi termelők együttműködéséhez. A porta otthont ad majd azoknak a térségi rendezvényeknek, amelyek a hagyományok őrzését és átörökítését szolgálják (helytörténeti és hagyományőrző előadások, gasztronómiai programok, kézműves foglalkozások), emellett lehetőséget teremt a helyi termékek megismertetésére is, hiszen a tervek szerint termékbemutatókat és kóstolókat is rendeznek majd.

A fejlesztés Kazár 74-75. helyrajzi számon található épületének külső-belső felújítását és korszerűsítését, az új funkcióknak megfelelő átalakítását foglalja magába.

Az eredeti stílusjegyek megőrzése és a helyi védettség miatt a homlokzaton nagy átalakítások nem történnek, a legfontosabb cél a két épületszárny egységessé tétele és az eredeti állapotok visszaállítása. A projekt keretében tárgyaló helyiség, ahhoz kapcsolódó vizesblokk, kézműves szobák és kézműves raktárhelyiségek kerülnek kialakításra. Az épületet akadálymentesítik és vagyonvédelmi rendszert építenek ki. A nyitott szín alatt és az udvarban - a rendezvények és a programok kiszolgálása érdekében - 4 darab kemencét helyeznek el. A meglévő rossz állagú kerítést már elbontották, helyére újat építenek, és új kapu is készül majd.

A beruházás befejezésének határideje: 2010. december 2.

A Kulturális és Környezeti Értékvédő Egyesület reményei szerint a beruházást a tervezett határidőre befejezik, és december elején megnyithatja kapuit a Hagyományok Portája.

vissza a hírekhez


Amennyiben ön egyetért egyesületünk célkitűzéseivel, elégedett a munkánkkal és támogatni kívánja programjainkat, kérjük ajánlja fel személyi jövedelemadójának 1%-át a
KULTURÁLIS és KÖRNYEZETI ÉRTÉKVÉDŐ EGYESÜLET javára.
ADÓSZÁMUNK: 18641080-1-12