Hagyományok Portája - beszélgetés az egyesület elnökével


A palóc népi, kulturális, kézműves és gasztronómiai hagyományok megőrzése és bemutatása a célja a Hagyományok Portájának, melynek megvalósítására 46.222.493 Ft támogatást nyert a kazári Kulturális és Környezeti Értékvédő Egyesület az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyének "vidéki örökség megőrzése" jogcímére benyújtott támogatási kérelmével. A projektről Dobor Istvánnal, a nyertes szervezet elnökével beszélgettünk.

Mit tartalmaz a projekt, mi valósul meg a beruházás keretében?

A fejlesztés a település 74-75. helyrajzi számon található épületének - mely eddig a Mackó- és babakiállításnak adott otthont - külső-belső felújítását és korszerűsítését, új funkcióknak megfelelő átalakítását foglalja magába. A helyi védelem alatt álló parasztházat környezetbe illő módon, a palóc stílusjegyeknek megfelelően kell helyre állítani, így a homlokzaton nagy átalakítások nem történnek majd. Megújul a most még romos palóc konty, kicserélik a nyílászárókat, az ajtók és az ablakok régi fényképek alapján, egyedi gyártással készülnek majd. A meglévő rossz állagú kerítés elbontásra kerül, helyére újat építenek, és új kapu is készül majd. Az épületben tárgyaló helyiséget, ahhoz kapcsolódó vizesblokkot, kézműves szobákat és kézműves raktárhelyiségeket alakítunk ki, a nyitott szín alatt és az udvarban pedig összesen 4 kemencét helyezünk el.

Mikor indulhat a munka?

A közbeszerzési eljárást már lefolytattuk, a munkálatok elvégzésével a szécsényi Univerzál Építő és Szolgáltató Kf-t bíztuk meg. A munkaterület átadása napokon belül megtörténik. A befejezés határideje: 2010. december 2. Remélem, hogy a kivitelző a tervek szerint halad majd a munkálatokkal, és a község, valamint a térség lakói december elején birtokba vehetik a Hagyományok Portáját.

A portát hogyan töltik meg élettel, milyen programoknak, rendezvényeknek adhat otthont?

A porta - terveink szerint - azoknak a helyi és térségi rendezvényeknek ad majd otthont, amelyek a hagyományok őrzését és átörökítését szolgálják, például helytörténeti és hagyományőrző előadásoknak, gasztronómiai programoknak, kézműves foglalkozásoknak. A településen működő civil szervezeteknek a népművészettel, kézművességgel és gasztronómiával foglalkozó vállalkozóknak pedig lehetőséget nyújt majd a bemutatkozásra, termékeik megismertetésére, hiszen termékbemutatókat és kóstolókat is rendezünk majd. A terveink között - többek között - kontyolási tanfolyam indítása is szerepel, ugyanis a gasztronómiai hagyományok megőrzése és átadása mellett a helyi népviselet bemutatása is szerepel céljaink között. A helyi nyugdíjas egyesülettel közösen szeretnénk megtanítani a településre látogatókat, az érdeklődőket a helyi viselet felvételére és az igazi palóc konty elkészítésére.

Ez a beruházás mit jelent a falunak?

Úgy gondolom, hogy a porta nem csak Kazár életében kiemelkedő jelentőségű és volumenű beruházás, hiszen ez a látványosság színesíti és bővíti térségünk turisztikai kínálatát is.

vissza a hírekhez


Amennyiben ön egyetért egyesületünk célkitűzéseivel, elégedett a munkánkkal és támogatni kívánja programjainkat, kérjük ajánlja fel személyi jövedelemadójának 1%-át a
KULTURÁLIS és KÖRNYEZETI ÉRTÉKVÉDŐ EGYESÜLET javára.
ADÓSZÁMUNK: 18641080-1-12