Disznótor a Hagyományok Portáján


Régi ízeket és hagyományokat felelevenítő disznótort szervezett a Kulturális és Környezeti Értékvédő Egyesület február 12-én, szombaton Kazáron, a Hagyományok Portáján. A település legújabb látványossága, amelyet pályázati forrásból alakítottak ki és december elejére készült el, ezzel a rendezvénnyel nyitotta meg kapuit, ez volt az első rendezvény a portán.

A disznóvágás régen a paraszti udvarok nagyon várt, családi, közösségépítő eseménye volt. Ilyenkor összegyűlt a rokonság, gyerekek, nagyszülők, barátok, szomszédok, és az egész napos munka után, este jól megérdemelt házi mulatsággal zárták a disznótort. Természetesen így volt ez Kazáron is.

A disznótoron az egyesület tagjai és támogatói vettek részt. A csapat tagjai hajnali 6 és 7 óra között gyülekeztek a porta udvarán. A böllért és a segítőket a házigazda egyesület elnöke - szigorúan a hagyományőrzés miatt - jóízű házi pálinkával kínálta. Miután a disznót leszúrták és a vérét egy edénybe felfogták, szalmával megperzselték. A bőr tisztítása után szétbontották a húst, amiből hurkát, kolbászt, disznósajtot és egyéb disznótoros ételeket készítettek.

- Minden a tradíciók jegyében zajlott, a disznó leölése, feldolgozása és az étkek elkészítése a régmúlt idők hagyományait idézte. Remek volt a hangulat, a jószágot nem számítva a disznótor minden résztvevője boldogan, teli hassal távozott. Egyesületünk egyébként most első alkalommal szervezett disznótort, de úgy gondolom, hogy nem utoljára, szeretnénk ebből hagyományt teremteni - értékelte a rendezvényt Dobor István, a Kulturális és Környezeti Értékvédő Egyesület elnöke.

vissza a hírekhez


Amennyiben ön egyetért egyesületünk célkitűzéseivel, elégedett a munkánkkal és támogatni kívánja programjainkat, kérjük ajánlja fel személyi jövedelemadójának 1%-át a
KULTURÁLIS és KÖRNYEZETI ÉRTÉKVÉDŐ EGYESÜLET javára.
ADÓSZÁMUNK: 18641080-1-12